Online Marketing Megoldások

Mi az a Marketing?

 A marketing egy igencsak komplett rendszer, ami a cég, vállalkozás megrendeléseit kell, hogy növelje. A marketing feladatai a piackutatás, a reklámozás, a megjelenés,  az értékesítés támogatása. A 21. században a legjentősebb marketing eszköz az online marketing.

Ha jól dolgozik a marketinges, akkor növekedni fog a vállalkozás megrendeléseinek száma.

A megrendelésekkel pedig a bevétel is növekedni fog. 

Ezáltal még többet tud költeni a vállalkozó a marketingre, ami persze még több javadalmat termel. A marketing a vállalkozás fejlesztő ötleteitől indul és az ötlet  megvalósításáig végig kíséri különböző módon. Amíg az ötletből új, egyedi termék lesz vagy egy másfajta szolgáltatás. A vállalkozás tevékenységétől függően. Egy fodrásznak nem lehet új terméke, viszont lehet új szolgáltatása pl. fejmasszázs. Egy asztalos is készíthet új tevékenységként pl. faablakokat. 

online marketing

Ötlet -terv – megvalósítás

Mi is a marketing???

 

A marketing tevékenység tájékoztatja a beszerzőt, reklámoz, kampányol, segíti az értékesítést, jó viszonyt ápol a megrendelőkkel, építi a márkát, brand-et. Az online marketing során ennek egy részét az internetes megjelenés a vállalkozás weboldala, honlapja önmagában nagyon sokat segíti. Hiszen folyamatosa jelen van, nem alszik.

Képzeljünk el egy házat. Legyen a ház a vállalkozás szinonimája. A háznak van alapja, falai, ablakai, ajtói, és teteje. A vállalkozást is ehhez hasonlónak hiszem. A vállalkozás alapja maga a vállalkozó – a fodrász, pék, kőműves,… – tudása, szakértelme, elhivatottsága, esetleg szenvedélye. A ház falai, amik tartják a tetőt a vállalkozás eszközei. A falai a háznak, összetevői a vállalkozásnak. 

A tető a vállalkozás haszna. Minél jobban megy, annál magasabbra kerül a tető és annál nagyobb is lesz.  A marketing az egyik tartófala kell legyen egy vállalkozásnak. 

Mégpedig az utcafronti tartófal, hiszen a vállalkozásból is ezt látják elsőre. Ha a vállalkozásnak szép, megnyerő a reklámja, akkor több az érdeklődő, több ember figyelmét kelti fel.

A marketing elemei

 

A marketingnek is több alkotó eleme van. 

Mint ahogyan a fal is különböző anyagokból épül fel, így a marketing is több részből áll. A fal alkotó elemei a téglák, malter,… és rajta a festék. A téglát is homok, mész, víz, … alapanyagokból sütötte ki a mester. Az egyik ezekből manapság 2019. őszén az online marketing. Mint ahogy falat sem tudunk rendesen, időt állóan megépíteni téglák nélkül, úgy a vállalkozásnak is kell az erős tartás, az online marketing. Persze a marketingnek vannak más részei is, másfajta reklámozási, ismertség és elismertség növelő eszközei. Ilyen például a tv reklám, az apróhirdetés, szórólap, plakát, stb. Az online marketing a vállalkozó virtuális eszköze, hogy megtalálják megrendelői. Manapság pedig igen sokan okostelefonnal, laptoppal keresnek maguknak asztalost, vízszerelőt, autómentőt, péket, fodrászt,…

Mi az, hogy virtuális? A virtuális megjelenés azt jelenti, hogy nem kézzel fogható, tapintható, szagolható, ízlelhető. Ha számítógépen,telefonon játszunk van bizonyos lát mennyiszer próbálhatjuk meg teljesíteni a szintet, pályát. Vannak virtuális életeink. Ezek nem igazi életek, hanem virtuálisak. Igazából nem hal bele – szerencsére – az ember, ha Márió leesik a létrán, csak nem sikerül a szintet teljesíteni. Továbbá vannak ugye termékbemutatók, kóstolók, ahol meg lehet fogni a terméket vagy meg lehet kóstolni a joghurtot. A virtuális nem ilyen. Itt hitelesen le kell írni a szolgáltatások erősségeit, jó minőségű fotókkal, esetleg rövid videókkal bemutatva. Az online marketing által alkotott megjelenés mai vállalkozások legfontosabb reklámozási, hirdetési és fejlesztési eszköze.

Mennyibe kerül ez? Milyen költségei vannak az Online Marketing-nek?

A mi szolgáltatásunk az online marketing, avagy digitális marketing. Ennek árai több részből tevődnek össze. Van olyan költség, amit egyszer kell kifizetni, van amit évente/kétévente. De olyan költség van/lehet olyan költség is, amit kattintásra. Valamint lehetnek egyéb kampány költségek is pl. Google Adwords, Facebook, Instagram kampányok, OptiMonk, stb.

Egyszeri díjak, amit alapesetben egyszer kell fizetni

Alapesetben egyszer kell fizetni az elkészített weboldalért, honlapért. Egyszer kell fizetni a Google Cégem feltöltésért is. A konzultáció, tanácsadás persze mind plusz költségek, de ezek már nem az alapár részei. A weboldal, honlap készítés ára szinte minden esetben más és más. Nálunk a legolcsóbb, egyoldalas honlap ára 55.000 Ft. Az összetettebb weboldalakat 110.000 Ft-tól készítjük.

Az, hogy mennyibe kerül pontosan, attól függ, hogy:

 1. mennyi oldala lesz a weboldalnak, honlapnak
 2. mennyi és milyen kulcsszóra kell optimalizálni
 3. a megrendeléstől számítva mennyi idő alatt kapjuk meg a weboldalra felkerülő anyag alapszövegét, mennyi és milyen minőségű fotókat kapunk  
 4. kell -e versenytársakat elemezni, ha igen mekkora területen – egy városban, megyében vagy az egész országban
 5. igénybe veszed -e a különböző kedvezményeket, kuponokat

Amiért havonta kell fizetni

Ha nem akarod megvenni a weboldalt, nálunk ezt is megteheted. 

Mégpedig úgy, hogy bérled tőlünk. A bérelt honlap ugyanúgy néz ki látogatói számára, mint a megvásárolt. Különbségek: 

 1. nem kell egyszerre nagyobb összeget kifizetni
 2. nincs gond a karbantartásra, frissítésekre – kb hetente 20- 80 perc a bérelt honlap összetettségétől függően, ezt mi fogjuk megtenni
 3. ha bármi változik a vállalkozásban, csak értesít róla és 24 órán belül a weboldalra kerül általunk a  megváltoztatott adat (másik telefonszám, új műhely, stb), esetleg új vagy újrainduló tevékenység
 4. a domain (honlap neve), hozzá tartozó tárhely szolgáltatás megfizetése  is a mi feladatunk, kötelességünk

Amennyiben mégis úgy döntesz, hogy egy összegben megrendeled, megveszed a honlapját tőlünk, akkor nincsenek havidíjas költségek. 

Ha kérsz karbantartási szolgáltatásunkat az elkészült honlapodra, úgy fizetheti havonta vagy egy összegben évente 10% kedvezménnyel. 

Részletes leírás a weboldal vásárlása és bérlése között a szolgáltatások oldalon. Ide kattintva tudod elolvasni, kiválasztani, hogy neked melyik megoldás lehetne jobb, kifizetődőbb.

Amit évente vagy kétévente kell fizetni

Évente vagy kétévente kell fizetni a domain (weblap neve) megtartásáért, hogy más ne vehesse meg. Évente vagy kétévente kerül költségbe a honlap tárhelyének (hosting) szolgáltatása.  Hogy 12 vagy 24 havonta kell fizetni az szolgáltató mondja meg. Általában 1 éves szerződések vannak. Van olyan is ahol két évre kell szerződni. De van olyan is, ahol a domain-ért két évente kell fizetni, a tárhelyet pedig évente kell hozzá megvenni.

Ami csak a látogatók, weboldalra kattintók után kerül pénzbe

Mint a fenti bekezdésekből is látható, világosan leírtam, hogy a honlapodra, webhelyedre érkezők kattintók után NEM KELL FIZETNI! Ezt felmérések alapján sokan rosszul tudják.

Kivéve, ha hirdetve van. 

A vállalkozást, egyéni vállalkozás honlapját különböző módon lehet népszerűsíteni. A leggyakoribb népszerűsítési forma a közösségi oldalakon (Social Media: Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, stb.) megosztás, illetve a Google Ads, Google Adwords, Optimonk. 

A Facebook, Instagram marketingnél, a megjelenő hirdetésekért előre kell fizetni. Minél többet fizet az ember annál többször és több helyen jelenik meg hirdetése. Ekkor több ember látja. Ha többen látják, több lesz a kattintó, vásárló is, különösen ha jó a termék, szolgáltatás. 

A Google-nak a kattintásért is kell fizetni. Azaz, ha valaki  hirdetett honlapra kattint, úgy kattintásokért a Google számlázni fog a hirdetőnek. Hogy mennyit számláz attól függ milyen erős a keresőbe beírt kulcsszó. Például a “játék” (201.000 keresés/hó) vagy a “használtautó” (2.100.000 keresés havonta) nagyon erős keresőszavak, sokan keresnek rá, így többe is kerül a kattintás. A torx csavarhúzó-ra csupán 260 ember keres havonta, így ez kevesebbe is kerül, de azért van valamennyi költsége, amit a honlap tulajdonosa, fenntartója  fizet az óriás keresőcégnek. Az Optimonknak előre kell fizetni egy rövid próbaidőszak után. Ez a program azt figyeli mire keres az ember. Például ha én futócipőt szeretnék venni, erre keresek rá az interneten és egy futócipőt árusító boltnak van szerződése az Optimonkkal, akkor az Optimonk állandóan ajánlani fogja böngészés közben a vele szerződött bolt cipőit. Felugró ablakokban jeleníti meg, hírek sorai közé teszi, lap alján, tetején folyamatosan mutatja, kínálja a szerződött partner portékáját.

Ha nem rendel a vállalkozó a Google -nél Adwords hirdetési szolgáltatást, akkor nem kell fizetni a weblapjára látogatók, kattintók után.

A vállalkozásom egyedi - a honlapom hozzá igazodik

Miért kell a vállalkozásomnak honlap?

 • ma az emberek okostelefonnal, táblagéppel a kezükben keresnek szolgáltatásokat, a vállalkozások és megrendelők, ügyfelek így találnak egymásra
 • a honlap napi 24 órában online dolgozik, folyamatosan elérhető, nem fárad el
 • a honlap jó képekkel egy online kirakat is egyben, ha szép, tetszetős felület már közelebb van a megrendeléshez, mint versenytársad
 • gyorsabban megtérül az ára, mint gondolnád, megfelelő lokális marketinggel pár hét alatt a keresőben megjelenő találatok elején lesz, növekszik a látogatói száma, növekedni fog ügyfelei száma
 • a több ügyfélből előbb- utóbb már kiválaszthatja kivel szeretne üzletet kötni, együtt dolgozni
 • a nyomtatott apróhirdetéseket már  alig olvassa valaki, a szórólap is általában gyorsan a kukába kerül, egy jó honlap viszont ott marad az interneten. 

Google Cégem, Google My Business

Mi az a GMB, Google Cégem? Kell ez nekem? Mire jó? Miért jó, ha van? Baj, ha nincs?

A GMB, azaz a  Google My Business, Google Cégem (Googleéncégem) alkalmazás – ez ingyenesen lehet igényelni a Google-tól. A Google Cégem alkalmazás telepítésekor kell, hogy legyen egy felhasználónév@gmail.com formájú e-mail címe. A saját vállalkozásnak meg kell adnia az elsődleges tevékenységi területét (kategória választó). A későbbiekben másodlagos tevékenységek is megadhatóak. A vállalkozása meg fog jelenni  az online térképen, így meg fogják találni új ügyfelei. Megadható a vállalkozás telefonszáma, telefonszámai, e-mail címe(i). A vállalkozónak dolgozni is kell és persze pihenni is, az Google Cégem alkalmazásban meg lehet adni általános nyitva tartási időt (pl. hétfőtől péntekig 8:00 – 17:00 óráig, szombaton 10:00 – 14:00 óráig, vasárnap zárva), de meglehet adni egy egyszeri, ünnepi/ szabadságolási nyitva tartási időszakot is. Emellett számos funkcióval bír. A Google Cégem alkalmazásról bővebben a Google saját oldalán olvashatsz ide kattintva.

A  Google Cégem fiók optimalizásáról itt olvashatsz jótanácsokat alaposan kidolgozva, kielemezve.

Mi történik, ha nem igényelem meg a Google Cégem -et?

Minden vállalkozásnak vannak versenytársai, minden vállalkozónak, embernek vannak irigyei, különösen, ha jól megy a cég “szekere”. Ők persze nem látják, hogy mennyi munka, idő, lemondás, átdolgozott nappal és éjszaka, hétvége van a siker mögött. Azt nem irigylik. Csak a javakat. Amennyiben a tulajdonos vagy a megbízottja nem igényli  a GMB – Google én cégem alkalmazását, úgy bárki megteheti, egy versenytárs, rosszakaró,… és ha ő megtette vissza is élhet vele – mindenféle valótlan akciókat, nyitva tartási időt, telefonszámot megadhat, hogy rontsa az üzletet.

Social Media Marketing - Közösségi oldalak vállalkozóként

Kell -e nekem a közösségi oldalakon megjelenő vállalkozói fiók? Elég a vállalkozásomnak ez?

A közösségi oldalakon (Social Media) megjelenni mindenképpen hasznos. De nem elég. Az emberek a keresőbe írják be azt, ami érdekli őket, amit szeretnének megkapni, igénybe venni, megrendelni. A keresőbe, nem pedig a social  media fiókjuk keresőjébe. Ez a kereső pedig 99%-ban a Google. Aki azt szeretné, hogy megtalálják, az a vállalkozó egy Google keresőre optimalizált honlapot készíttet, összekapcsolva a Google Cégem-mel, és a közösségi oldalaival. Mert igaz, hogy korántsem elég a Facebookon, Instagramon,.. megjelenni, de a rokonok, barátok, különböző csoportok sokat tudnak segíteni, különösen egy induló vállalkozónak.

SEO -

Search engine optimization

A kulcsszó - keyword

Mi az a kulcsszó (keyword)?

OMM_keyword

A kulcsszó a 1 szó vagy 2-3, esetleg 4 szó, amit az emberek beírnak a keresőbe. a Google-ba. A kulcsszó tehát nem biztos, hogy egy szó, sőt általában nem az. 

Lássunk egy egyszerű példát.

Szeretnél elutazni egy szép városba Magyarországon. Szállást keresel. A Google-ba a szállás szót írod, arra keresel. Ebben az esetben a szállás a kulcsszó. Ha már kitervelted, hogy Egerbe utaznál, konkrétabb lesz a keresésed, így Egerbe szeretnél utazni egy hosszú hétvégére családoddal, kedveseddel. Ekkor beírod a Google-ba, hogy szállás Egerben . Ilyenkor a szállás Egerben lesz a kulcsszó. Ha a szállás Egerben családnak szavakat írod a keresőmezőbe, úgy a szállás Egerben családnak lesz a kulcsszavad. Vagy szállás Egerben négy főre – ezt írod be, erre keresel.  Ekkor a szállás Egerben négy főre a kulcsszó.  Még mindig  kulcsszó, pedig már 4 szóból álló kifejezést írtál. Még specifikusabban is kereshetsz: szállás Egerben négy főre májusban. Ez már elég konkrét. A keresésed 5 szóból áll, valószínűleg elég komoly elképzelésed van arról, mikor, hova és kivel szeretnél utazni,  ott megszállni. És ezt még mindig lehet konkretizálni: szállás Egerben négy főre májusban 3 éjszakára.

Kulcsszó kutatás

Mi az a kulcsszó kutatás?

A fenti példákból látszik, hogy egy egyszerűbb utazási ötletből egy határozott szándék született meg. Az egri szállásoknak ezeknek a felmerült igényeknek meg kell felelniük, ha szeretnék, hogy ne maradjon üres a vendégházuk. 

Manapság a szállás keresőszót 60500 alkalommal írják a Google-ba. A szállás Egerben kulcsszóra 260 -szor keresnek rá. Az ennél konkrétabb keresések már nagyon alacsony értéket mutatnak 1-10 között. Tehát egy motel/hotel, ha biztosan szeretne vendéget májusban, lehetőleg családostul, akkor a honlapján megemlíti azt. Szerepel a weboldalán a májusi szállás Egerben családoknak kifejezés. A weboldal tulajdonosa erről ír a weboldal kezelőjének, az online marketingesnek. A marketinges pedig a honlapra írja a szöveget, címmel, képekkel illusztrálva a májusi Egerről, ami a vendégházból látszik vagy annak a környékén van, lehetőleg egyszerű, könnyen érthető mondatokban, nem pedig olyanokban, mint ez a mondat itt, amit éppen olvasol és talán még emlékszel az elejére. 

Az online marketing tanácsadó felméri, hogy mire nagy az érdeklődés és ez alapján hirdetnek akciókat. Ez a felmérés a kulcsszó kutatás. A megbízó pedig egyeztetve a tanácsadóval hirdettet akciókat, indíttat esetleg kampányt.

Miért kell kulcsszó-t kutatni?

A kulcsszó kutatással sok látogatót szerezhetünk a weboldalunkra. Egyáltalán nem mindegy egy vállalkozó a weboldalán milyen szavakat használ a szövegben, amit megír, megírat egy marketingessel. Rengeteg példa van arra, hogy egy szó szinonimájára sokkal több keresés van a Google-ban, mint amit a vállalkozó első gondolt. Nézzünk néhány példát:

 • fodrász Budapest: 3600 keresés, a  Budapest fodrász 1300 keresés
 • műanyagablak:12100 keresés, ablakgyártás 320 keresés
 • apartman Pécs 260 keresés, szállás Pécsen 1300 keresés

A fenti példákból látszik, hogy egyáltalán nem mindegy milyen szavakat használunk a weboldalon. Még az is fontos milyen sorrendben írjuk azokat. Ez a marketinges egyik feladata. 

SMM Social Media Marketing
A közösségi oldalak használata a marketing tevékenységben

A közösségi oldalak használata a digitális, online marketing egyik fontos része. Hogy melyik platformot, melyik közösségi oldalt, Social Media megjelenést használja leginkább a marketing a vállalkozás “reklámozására” leginkább az első számú célközönség sajátosságától függ. Azaz egyáltalán nem mindegy kinek szeretnénk eladni a termékünket vagy szolgáltatásunkat. A fiatalok inkább a Youtube-on keresgélnek és az Instagram fiókjukat használják. Az iskolás korosztályra jellemző még a Viber, esetleg a Whatsapp, Snapchat használata. A felnőtteket jelenleg Magyarországon a Facebook hirdetésekkel lehet leginkább bevonzani. A Pinterest-et aránylag kevesen nézik, pedig talán a legjobban felhasználóbarát közösségi média. A LinkedIn az üzletemberek hálózata. A Twitter, mint közösségi oldal használata országunkban nem jelentős. Persze, ha nemzetközi láthatóságot, megjelenést szeretnénk, úgy mindenképpen érdemes használni. Mivel a Facebook felvásárolta az Instagram-ot, így ha a Fb-n hirdet az ember, be tudja állítani az Insta autómata megjelenést is. 

Facebook marketing

Rövidesen….

Instagram marketing

Rövidesen…..

Youtube marketing

Rövidesen…..

Pinterest marketing

Rövidesen…..

Linkedin marketing

Rövidesen…..